Shoppen zonder gaten in je portemonnee deel 1

Je shopt je hele portemonnee leeg, je kast vol en je hebt eigenlijk niets om aan te trekken. Herkenbaar? In deze tweedelige blog geef ik je tips en trucs die jou helpen om je kleerkast slim te vullen, zonder gaten in je portemonnee.

Tips vóór het shoppen

We beginnen met me-time. Of beter gezegd, you-time. Om te weten wat je echt nog mist in je kast krijg je een opdracht die je in je eentje moet maken. Ik weet het, opdrachten en shoppen lijken weinig met elkaar te maken te hebben, maar lees snel verder.

Visualiseer je stijl in verschillende situaties.

Concreet betekent deze opdracht dus dat je voor jezelf even stilstaat wanneer je welke kleding nodig hebt. Ik geef een paar voorbeelden om het makkelijker te maken:

  1. Hoeveel van je tijd breng je op je werk door en welke kleding heb je daarvoor nodig?
  2. Ben je iemand die vaak uitgaat? Wat draag je dan het liefste?
  3. Heb je kleine kinderen? Wat vind je dan de makkelijkste kledij als je met hen bezig bent?
  4. Je schrijft dus per categorie je stijl en soort kleding op die erbij horen en je geeft aan of je dit vaak/regelmatig/zelden doet.

Op deze manier kan je makkelijker bepalen welke en hoeveel kledingstukken je nodig hebt binnen een bepaalde categorie. Als je bijvoorbeeld (ik hou van voorbeelden :-) ) merkt dat je niet zo vaak uitgaat naar gelegenheden waarbij je een feestkleedje draagt, heeft het weinig zin om er nog eentje te kopen, ook al is het kleedje dat je straks ongetwijfeld zal zien echt wel een schatje.

Hoe vaak dragen zonder wassen?

Ook interessant om te bekijken is het aantal dagen dat je een kledingstuk kan dragen vooraleer het gewassen moet. Jeansbroeken, jassen en rokken hebben minder vaak een sopje nodig dan hemdjes of topjes dus het is vanzelfsprekend dat je meer bovenkleding nodig hebt dan onderkleding (lingerie uitgezonderd natuurlijk :-) ).

Nog een paar tips voor je echt vertrekt

  • Basisstukken draag je vaak en kan je makkelijk combineren, dus zorg dat ze van een goede kwaliteit zijn. Een beetje duurder is dus ok.
  • Statementstukken geven pit aan je outfit maar ze zijn vaker trend gebonden. Daardoor zijn ze minder tijdloos. Dus even nadenken of je hier veel geld aan wil geven.
  • Trends zijn leuk, maar verlies je er niet in. Vul je kast er mee aan, maar alleen met die trends die bij jouw persoonlijke look passen. Alle andere laat je met een gerust hart passeren.
  • Maak een moodboard (daarover had ik het al in één van mijn vorige posts)
  • Bekijk online of in de catalogen welke kledingstukken je aanspreken en of ze binnen je budget en lijstje passen. Zo kan je straks heel gericht shoppen zonder afleiding. Want we kennen onszelf. We worden snel verliefd niet? Op zo een mooi stuk in de etalage. We volgen ons hart, kopen het in een impuls en dragen het daarna nooit of bijna nooit. Herkenbaar?

Voilà, je lijstje met hetgeen je nodig hebt is klaar, je weet precies waar je naar op zoek bent dus go!

Een beetje hulp nodig om jouw stijl te bepalen? Geef me snel een seintje en ik help je met veel plezier!